Blog

Sturen op tekorten of op talenten?

4 september 2019 gepost door Arno Schilders Appreciative Inquiry KIB

Wat is waarschijnlijk inspirerender? Focussen op tekorten van medewerkers om die te kunnen verbeteren? Of het beste uit hen halen door te zoeken naar hun talenten? Het antwoord is even logisch als de praktijk weerbarstig. We groeien namelijk letterlijk op in een omgeving waarin het normaal is vanuit tekorten of problemen te redeneren. Dit levert dan per definitie conservatieve resultaten op, je haalt immers hooguit 100% van de mogelijkheden die er al waren …

Leidinggevenden zouden beloond moeten worden, als ze het beste in medewerkers naar boven halen. Maar ja, hóe doe je dat dan?

 

De traditionele benadering

De meeste organisaties gaan nog steeds uit van opleiden gericht op het bijspijkeren van onderontwikkelde competenties. Het zoeken naar de eigenschappen die je belemmeren door te groeien en deze vervolgens verder ontwikkelen. Herkenbaar toch?
Maar, omdat de nádruk hierbij ligt op wat medewerkers nog níet kunnen, is het ook niet vreemd dat ze hun heil elders zoeken, daar waar ze zich wél denken te kunnen ontplooien…

 

Binnen het bedrijfsleven wordt dit in persoonlijke ontwikkelingsgesprekken (POP) uitvoerig bedreven. En iemand die níet zo goed is in het leidinggeven aan, en motiveren van anderen, sturen we dus naar een managementopleiding …
Onderzoeken wijzen echter uit dat mensen moeilijk in beweging komen, wanneer ze op hun zwakke plekken gewezen worden. Medewerkers presteren volgens diezelfde onderzoeken juist beter, zodra ze op zoek gaan naar hun talenten. 

 

Dus nu we dat weten, wat kunnen we daar dan mee?

 

De Waarderende Dialoog

De Waarderende Dialoog (of ‘Appreciative Inquiry’ ) is een ándere benadering die juist uitgaat van talenten in plaats van tekorten. Deze benadering is zowel een filosofie als een methodiek voor ontwikkeling, die uitgaat van het basisprincipe 'wat je aandacht geeft, groeit!'

 

Leren van de meest vitale momenten is de basis van de Waarderende Dialoog. Dit werkt zowel in positieve als in negatieve zin, dus aandacht voor tekorten brengt ook meer tekorten in beeld en kost energie … maar aandacht voor talent, brengt ook meer talent in beeld en gééft juist energie!

 

Te mooi om waar te zijn, of is dit werkelijk mogelijk?

 

Lees het complete artikel op: Kwaliteit in Bedrijf / columns

Mail

Plaats een reactie