Blog

Het vergeten verlanglijstje

25 januari 2023 gepost door Arno Schilders Horizontaal organiseren Continu verbeteren

Je kent het wel, van die mensen die het op een feestje allemaal wel weten te vertellen. Waar het volgens hen in hun organisatie allemaal 'aan ontbreekt' of 'wat er allemaal beter kan'. Dan zouden ze 'dit' anders doen en dan mocht 'dat' weleens veranderen en zouden ze 'die en die' weleens vertellen hoe ze voortaan 'dat en dat' moesten doen …. Ik noem dat het ‘verlanglijstje’ voor de organisatie, wat iedereen wel op kan hoesten.

 

‘Als IK het hier voor het zeggen had, nou dan wist ik het wel.’

 

Je ziet dat vooral bij mensen die nieuw in een organisatie binnenkomen. Die met een frisse blik rondkijken en op basis daarvan ook allerlei frisse nieuwe ideeën hebben. Goede en waardevolle ideeën vaak! Helaas wordt hier (veel te) weinig naar geluisterd in de meeste organisaties. Als het al aan de orde komt blijkt de praktijk weerbarstig en de gewenste verandering zeker niet vanzelf te gaan. Het denkbeeldige verlanglijstje verdwijnt in de achterzak, verkreukeld en wordt onleesbaar in de was. Mensen halen na verloop van tijd hun schouders op en denken:

 

‘Zie je wel er verandert hier toch nooit iets.’

 

Ik ben eerlijk gezegd dol op die verlanglijstjes en zeg graag: ‘kom maar op met jullie verlanglijstjes’, dan gaan we ermee aan de slag. Maar daar heb je wel een bepaalde structuur en focus bij nodig, anders wordt het niks. Daar heb ik helaas ook ervaring mee. Als je iedereen zomaar naar hun verlanglijstjes vraagt en alles met elkaar deelt dan strand je vroeg of laat. Dan krijg je wel een hele mooie wand vol met verlangens en ideeën van iedereen. Maar daarmee creëer je meteen ook de verwachting dat het allemaal opgelost gaat worden. En dat kun je vaak helemaal niet waarmaken. Met dezelfde teleurstelling als gevolg, dat er niks verandert.

 

Het werkt vaak beter om dat gedoseerd aan te pakken, per proces wat je wilt verbeteren. Met de juiste mensen aan tafel kun je dan bereiken wat je maar wilt. Zorg dat je van elke discipline, die bij het proces betrokken is, een vertegenwoordiger aan tafel hebt. Zij weten het beste waar het anders of beter kan. Maar ze kunnen dat niet zonder het complete plaatje voor ogen te hebben. Daar heb je de overige disciplines ook bij nodig. Zorg ook dat je van tevoren de kaders goed vaststelt, waarbinnen het team vrij kan bewegen. Zo’n team kan met de juiste begeleiding in korte tijd bergen verzetten.

 

‘Met de juiste mensen aan tafel kun je bereiken wat je maar wilt.’

 

Wil je meer weten hoe wij dat doen? Volg dan eens een inspiratiesessie. Deze staan hier gepland in onze agenda.

Mail

Plaats een reactie