Blog

We zijn gecertificeerd, maar het leeft niet echt!

8 april 2019 gepost door Arno Schilders KIB Horizontaal organiseren

U bent al sinds jaar en dag gecertificeerd en uw (kwaliteits)managementsysteem is ook al aangepast aan de nieuwste ISO-normen. Alleen, het leeft niet echt in de organisatie en sluit ook niet (meer) aan op de huidige werkwijze. Als mensen willen weten wat precies hun taken en verantwoordelijkheden zijn dan vinden ze dat ook onvoldoende terug in het systeem.

 

Herkent u dit? Dan bent u toe aan een revitalisatie!

 

Helaas zien wij dit in de praktijk maar al te vaak en er zit vaak ook een heel logisch verhaal achter. Uw managementsysteem is misschien wel meer dan 10 jaar geleden ontwikkeld, is in de jaren telkens uitgebreid door nieuwe normen en regelgeving en daardoor onwerkbaar geworden. De organisatie is intussen gegroeid en een stuk complexiteit geworden en ook de klant is mondiger en stelt steeds meer eisen. Logisch dat het dan ingewikkelder wordt, maar kan het ook anders?

 

'Als je het niet eenvoudig kunt uitleggen, begrijp je het niet goed genoeg.' 

 

Soms moet je met een schone lei beginnen en bedenken wat je echt nodig hebt om je organisatie vooruit te helpen. Dat begint met het stellen van een aantal praktische vragen:

  • Hou ziet ons bedrijfsmodel er eigenlijk uit?
  • Wat zijn daarin de belangrijkste (primaire) processen?
  • Wie zijn daar eigenlijk eigenaar van?
  • Zijn die processen helder beschreven?
  • Weten alle betrokkenen wat hun rol daarbij is?

Door het beantwoorden van deze vragen ontstaat 'vanzelf' helderheid en door een gestructureerde aanpak kun je een managementsysteem ontwikkelen dat past bij uw organisatie. Wij pakken dat op een participatieve manier aan waarbij we de juiste mensen op het juiste moment betrekken volgens de RASCI-methode en gebruiken daarbij het RASCI-model.

 

Meer weten over hoe wij dit aanpakken?

 

Neem dan deel aan een gratis inspiratiesessie of benader mij voor een persoonlijke kennismaking via arno@rascimethode.nl of mobiel op 06-51 428 482. 

Mail

Plaats een reactie